logo

Cappella Sancti Servatii Blog

Op onze blogpagina vind je een overzicht van onze activiteiten

 

Wij zijn trots op onze organist. Al 25 jaar de muzikale rots in de branding.
Van harte proficiat.
Leden en bestuur Cappella Sancti Servatii

Marcel Verheggen 25 jaar organist Sint-Servaasbasiliek 

Zondag 4 november 15.00 uur 

Wensconcert 

op het hoofdorgel van de Sint-Servaasbasiliek 

door Marcel Verheggen 

Ik zou het erg leuk vinden wanneer u mij doorgeeft wat uw favoriete muziekstuk is, en waarom u dit graag zou willen horen. Ik speel dat dan graag voor u als dank voor al die keren dat u naar mijn keuzes geluisterd hebt. U kunt dit opgeven op het volgende mailadres: 

wensconcert@marcelverheggen.nl 

Graag reageren vòor 1 november. 

Dank voor uw inbreng! 

Marcel Verheggen 

(in principe: de meeste stemmen gelden)

 
 

Op 5 oktober heeft tijdens de extra ingelaste ledenvergadering van de Cappella dhr. Hans Meertens het voorzittersschap na ruim acht jaar overgedragen aan dhr. Luc Winants, deze werd met algemene stemmen aangenomen tot nieuwe voorzitter.
Hans Meertens werd bedankt voor zijn tomeloze inzet en grote verdiensten voor de Cappella met o.a. wijn en bloemen.
Voor Luc Winants was er een warm welkom met de wens dat ook zijn voorzitterschap een vruchtbare samenwerking en toekomst tegemoet zullen gaan.

Musica Sacra 2018

23 september 2018

Bij de openingsmis van de Heiligdomsvaart heeft de Cappella Sancti Servatii in samenwerking met het koor Silhouet uit Roermond de indrukwekkende Messe Solennelle van Louis Vierne (1870 - 1937) uitgevoerd. Deze mis is voor gemengd koor met twee orgels. De pontificale hoogmis werd afgesloten met het magistrale Trinity Te Deum van Ériks Ešenvalds (1977), waarbij de twee koren begeleid werden door een bijzonder orkest bestaande uit blazers, een paukenist, een harpiste en een slagwerker.

Gezien de vele lovende reacties van de kerkgangers heeft de dirigent met het bestuur besloten om deze uitvoering samen met alle eerdere medewerkers te herhalen tijdens Musica Sacra, zodat eenieder die dit gemist heeft alsnog de gelegenheid krijgt deze bijzondere muzikale belevenis bij te wonen.

Onder de bezielende leiding van onze dirigent Hans Heykers belooft het weer een zeer mooie uitvoering te worden.
Het hoofdorgel zal bespeeld worden door de vaste organist Marcel Verheggen, het harmonium door Arno Kerkhof

Deze uitvoering vindt plaats tijdens de hoogmis van 10.00 uur op zondag 23 september in de Sint Servaasbasiliek in het kader van Musica Sacra.
U bent van harte uitgenodigd.

 

Barbecue

26 augustus 2018

Nadat de vakantie voor het koor erop zat werd onder een stralende zon weer genoten van een heerlijke barbecue, in dit keer wel een schitterende ambiance. De deken had namelijk de binnenplaats van de pastorie omgevormd tot een gezellige tuin met beplanting en bloemen alom. Het gaf een bijzondere en gezellige sfeer. 
Wij danken de deken voor het gebruik mogen maken van deze lokatie en het organiserende comité en vrijwilligers voor hun inzet.

13 April was voor de Cappella een memorabele dag. Onze burgemeester Annemarie Penn-te Strake werd geïnstalleerd als beschermvrouwe van de Cappella. Zij was zeer vereerd met het verzoek om beschermvrouwe van de Cappella te worden. Tevens presenteerde het koor hun nieuwe concertkleding, de dames een schitterende outfit en de heren een mooie smoking.
De hiervoor benodigde gelden werden bijeen gebracht door o.a. de Vrienden van de Cappella en diverse gulle sponsors (zie foto)
Na de installatie en presentatie was er een gezellig samenzijn met de genodigden, onder het genot een hapje en een drankje met muzikale omlijsting door leden van het symfonieorkest Avanti,

Een decennium lange traditie vond zondag na de repetitie plaats, Het carnavalsliedje van dit jaar wordt altijd op de zondag van Carnaval vrij bewerkt voor orgel door onze organist Marcel Verheggen. Deze had dit jaar verplichtingen in het buitenland zodat zijn plaats werd ingenomen door onze dirigent Hans Heykers.Het resultaat was een uitstekende persiflage op het liedje van dit jaar; "Gewoen un vastelaovendsleedsje"
Prins Rolam d'n 1e ontving de wereldprimeur en unieke CD van dit nummer
Op de foto onze prins Michel d'n 1e, Hans Heykers en prins Rolam d'n 1e 

Twee weken voor Carnaval werd zoals gebruikelijk Prins Carnaval van de Cappella uitgeroepen. Op dit "benkelik momint" kwam uit de fantastische vermomming onze Prins voor 2018 Michel d'n Ierste te voorschijn. Met veel bombarie vond de installatie plaats, waarna het feest tot in de kleine uurtjes los barstte en een goede opmaat was voor de komende carnavalsdagen.

Kerstconcert 2017

10 december 2017

Ondanks de heftige sneeuwval was het toch een drukbezocht Kerstconcert, m.m.v.  Ellen Valkenburg sopraan, Marcel Verheggen organist en dit alles onder de bezielende leiding van onze dirigent Hans Heykers. We hebben  een prachtig concert gegeven met werken van o.a. Hans Leenders, Bach, Adam en Händel. Dit concert was mede mogelijk gemaakt door de "Vrienden van de Cappella" waarvoor grote dank.
Na afloop van het concert een gezellig samenzijn in de kanunikkenkelder met de vrienden, leden met aanhang en genodigden.

St. Ceciliafeest 2017

25 november 2017

Op het St. Ceciliafeest werd wederom een jubilaris in het zonnetje gezet en wel Fred Peters. Fred werd gehuldigd  en onderscheiden voor 25 jaar koorzanger en 25 jaar lid van de Cappella.
Nogmaals onze hartelijke felicitaties met deze mijlpalen.
De organisatie had kosten noch moeite gespaard om er weer een feestelijke avond van te maken met als thema; "Say yes to the dress"
Dit had natuurlijk alles te maken met de nieuwe kleding voor de dames, welke de komende Heiligdomsvaart voor het eerst te bewonderen zal zijn. Om nog gelden te generen werd een tombola gehouden met leuke, door sponsoren bijeengebrachte prijsjes. Opbrengst ca. € 900,00 !!!
Met sketches, een hapje en een drankje weer een heel geslaagde avond, waarvoor dank aan het organiserende comité.

Barbecue 2017

27 augustus 2017

Zondag 27 augustus was de vakantie van het koor weer voorbij en het is dan traditie dat de barbecue wordt aangestoken. Deze keer onder een stralende zon werd er genoten van eerst een kopje koffie met vlaai, een drankje en daarna van een heerlijk hapje.
Dank aan de organisatoren en vrijwilligers voor deze geslaagde barbecue.

Kerstconcert 2016

11 december 2016

Een uiterst geslaagd Kerstconcert gegeven, samen met twee kinderkoren, solisten en orkest zoals vermeld op het affiche. Een bijzonder dankwoord aan de "Vrienden van de Cappella" die dit concert mede mogelijk heeft gemaakt.
Na de uitvoering was er nog een gezellige nazit voor alle uitvoerenden,  genodigden, vrienden en geïntersseerden in de Kanunikkenkelder.

St. Ceciliafeest 2016

05 november 2016

Het St. Ceciliafeest 2016 was weer een gezellige feestavond met maar liefst 7 jubilarissen.
Te weten:

Gregorius 50 jaar en CSS 35 jaar
          Lou Debie
Gregorius goud (= 40 jaar)
          Hannie Coolen
          Ger Corstjens
          Jef Jacobs
          Jo Braeken
Gregorius zilver (= 25 jaar) en CSS zilver (= 25 jaar)
          Therèse Lecoeur
Gregorius zilver
          Greetje Loos

Na dit officiële gedeelte werd een korte presentatie gegeven van de nieuwe website, die eind november de lucht in gaat.

Onder het genot van een hapje en een drankje liet het organiserend comité zich nog van hun beste kant zien met een musikaal optreden en een daaraan verbonder quiz over de verschillende optredens in het buitenland. Zeer geslaagd.
Tevens was het een verassing dat onze nieuwe heer deken Mgr. John Dautzenberg ons met een bezoek kwam vereren.

Al bij al een zeer geslaagd en feestelijk St. Ceciliafeest!

 

Musica Sacra, 2016

18 september 2016

Festival Musica sacra 

Op zondag 18 september 2016, zal tijdens de hoogmis om 10.00 uur de "Missa Basiliens" van Jean Lambrechts in wereldpremière gaan. De uitvoerende koren zijn de koren van de Servaasbasiliek en de Onze Lieve Vrouwebasiliek.
Ook op zondag 2 oktober voeren beide koren deze mis nog een keer uit in de basiliek van Sint Servaas. Deze zondag staat geheel in het teken van de 80e verjaardag van Jean Lambrechts.

Jean Lambrechts
Jean Lambrechts, woonachtig in Maastricht, werd op 1 juli 1936 geboren in Tongeren. Hij studeerde aan het conservatorium van Brussel en Parijs waar André Jovilet zijn leraar was. Hij was docent aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium te Antwerpen en aan de Rijkshoge school Maastricht. Jarenlang was hij actief als muziekrecencent en publicist. Voor zijn verdiensten ten aanzien van de Nederlandse muziek werd hij onderscheiden tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau en bekroond met de titel Limburger van Verdienste.

Lambrechts componeerde een omvangrijk en qua genre zeer gevarieerd oeuvre. Hij componeerde symfonische werken, waaronder zeven symfonieën, verschillende concerti, suites voor orkest, werken voor strijkorkest, oratoria, kamermuziek, muziek voor solo-instrumenten, liederen en talloze koorwerken.De meeste werken werden in opdracht geschreven van o.a. het Ministerie van Cultuur 
(Nederland en België) radio- en tv-omroepen, festivals en wedstrijden. Ook componeerde hij een groot aantal werken voor theater en fim in nationaal en internationaal verband.

 

Het koor heeft een concertreis gemaakt naar Clerveaux en daar de H. Mis opgeluisterd in de Dekenatskirche. De akoestiek aldaar was prachtig en de kerk was druk bezocht door zowel oud als jong.
Na de dienst hadden we de keus, of een bezoek aan het Museum Family of Man: een bijzondere fototentoonstelling of aan het mooie Kasteel en Museum de la Bataille des Ardennes. Er was uiteraard ook gelegenheid om zelf een wandeling te maken door Clervaux of gewoon te genieten op een terrasje in het centrum.
Voordat we weer richting Maastricht reden brachten we nog een bezoek aan de abdij van Clervaux, en in Maastricht wachtte ons nog een heerlijk buffet bij Novotel.
Een bijzonder leuke dag.

Cappella Sancti Servatii ©